Koşullu önerme nedir yada , ise, ancak ve ancak nedir özellikleri

9 Sınıf Mantık yazılı konu anlatımı koşullu önerme nedir, yada bağlacı, ise bağlacı , ancak ve ancak bağlacı nedir, değerleri anlamı doğruluk tanblosu oluşturma ve özellikleri nelerdir. nasıl anlaşılır değeri nasıl bulunur , değili olumsuzunu bulma
VİDEO KONU ANLATIMINA GİT >>>

Kazanım : Koşullu önermeyi ve iki yönlü koşullu önermeyi açıklar.

Mantık Nedir?Mantık, doğru düşünme biçimini araştıran bir araştırma alanıdır. Günlük hayattaki mantık terimi de benzer anlamdadır. Birşeyin mantıklı olup olmaması kişilere ve durumlara göre değişebilir. 

Önerme Nedir?

Kesin olarak doğru ya da yanlış hüküm bildiren ifadelere, önerme denir. Önermeler genel olarak p, q, r, s, vb. gibi harşerle gösterilir.

Bileşik Önermeler

Birden fazla önermenin ve, veya, ancak ve ancak, ya da, ise gibi bağlaçlar yardımıyla birleştirilmesine bileşik önerme adı verilmektedir. Bileşik önermeleri anlamak ve üzerinde işlem yapmak da oldukça kolaydır.

De Morgan Kuralları

De organ kurallarını kullanarak sınavlarda ve yazılı sorularında karşımıza çıkan sadeleştirme ve kısaltma sorularını hızla çözebiliriz. De Morgan kuralları aşağıdaki gibidir.
(p ∨ q)’ = p’ ∧ q’

(p ∧ q)’ = p’ ∨ q’

 

Ya Da Bağlacı ile Oluşturulan Bileşik Önermeler

p ile q önermelerinin ya da bağlacı ile bağlanmasından oluşan bileşik önermeye, p ya da q bileşik önermesi denir ve p ⊻ q biçiminde gösterilir. p ⊻ q bileşik önermesi; p ile q önermelerinden yalnız biri doğru iken doğru, diğer tüm durumlarda yanlıştır. p ve q önermeleri için p ⊻ q önermesinin doğruluk değerleri tablosu aşağıdaki gibidir.

1  1  0
1  0  1
0  1  1
0  0  0

Ya Da bağlacı için de değişme ve birleşme özellikleri vardır fakat kuvvet özelliği yoktur.

 

İSE Bağlacı ile Oluşturulan Bileşik Önermeler

p ile q önermelerinin ‘‘ise’’ bağlacı ile bağlanmasından oluşan bileşik önermeye koşullu önerme denir ve p ⇒ q biçiminde gösterilir. p ⇒ qönermesi p doğru, q yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur. p ve q önermeleri için p ⇒ q önermesinin doğruluk tablosu aşagıdaki gibi olacaktır,

1  1  1
1  0  0
0  1  1
0  0  1

Ayrıca,

p ⇒ q  = p’v q  

“Ancak ve Ancak” Bağlacı ile Kurulan Bileşik Önermeler

<=> sembolü

Doğruluk tablosu
1  1  1
1  0  0
0  1  0
0  0  1
Önemli Kural

p <=> q  = (p ⇒ q)   ∧  (q ⇒ p)

 

 


bgmmatematik,birgaripmatematikci,matematik konu anlatımı,ortaokul matematik,Soru çözümü,çözümlü örnekler,mantık,9.sınıf,9.sınıf mantık,9.sınıf önermeler,önermenin değili,yada ,ise, ancak ve ancak

Bir Cevap Yazın

Scroll to Top