Pisagor Bağıntısı Konu ve Örnekler, Problemleri

Pisagor kuralı teoremi Konu ve Örnekler, Problemleri Ortaokul matematik 8.Sınıf lgs konu anlatımı çözümlü örnekler test soruları video dersi

TÜM VİDEOLARIMIZI YOUTUBE KANALIMIZDA BULABİLİRSİNİZ

Ücretsiz Abone Ol => https://goo.gl/zgONtJ

VİDEOMUZDA YER ALAN KONU BAŞLIKLARI
1- Pisagor bağıntısı nedir.
2- Pisagor teoremi örnekler
3- Özel dik üçgenler pisagor
4- Pisagor bağıntısı soru cevap

Ücretsiz Abone Ol => https://goo.gl/zgONtJ
Facebook : http://goo.gl/cj9UAa
Twitter : http://goo.gl/o1fChC
İnstagram : https://goo.gl/tSeZVr

PİSAGOR BAĞINTISI NEDİR?
Mısır’da Nil Nehri’nde bahar aylarında meydana gelen taşkınlar nedeniyle arazi sınırları sürekli değişiyor bu nedenle de arazilerin sınırlarının sıklıkla yeniden belirlenmesi gerekiyordu. Bu amaçla dik kenar uzunlukları bilinen dik üçgenlerin hipotenüs uzunluğunu veren bir bağıntı kullanılıyordu. Yunanlı matematikçi Pisagor’un (Pythagoras) adıyla anılan Pisagor bağıntısında bir dik üçgende dik kenarların uzunluklarının karelerinin toplamı, hipotenüs uzunluğunun karesine eşittir.

PİSAGOR BAĞINTISI NE İŞE YARAR?
Pisagor bağıntısını kullanarak dik üçgende dik kenarların uzunluğundan faydalanarak hipotenüsün uzunluğunu bulabiliriz. Daha geniş bir ifadeyle bir dik üçgende herhangi iki kenarın uzunluğunu biliyorsak üçüncü kenarın uzunluğunu bulabiliriz.

Matematikte Pisagor Teoremi olarak da bilinen teorem, Öklid geometrisinde, bir dik üçgenin üç kenarı arasındaki temel bir ilişkidir. Pisagor teoremi, hipotenüsün karesinin (dik açının karşısında yer alan, dik üçgenin en uzun kenarı) diğer iki kenarın karelerinin toplamına eşit olduğunu belirtir. Teorem, genellikle “Pisagor denklemi” olarak adlandırılan, a, b ve c kenarlarının uzunlukları ile ilgili bir denklem olarak yazılır:

a2 + b2 = c2

Bu denklemde, a ve b üçgenin iki kenarını, c ise hipotenüsünü ifade etmektedir. Üçgenin her kenarından birer kare oluşturulduğunda, karelerin alanları, kare alan formülüne dayalı olarak a2, b2, c2 biçiminde sıralanırlar. Her üç karenin köşelerinin birleşimiyle meydana gelen dik üçgenin, dik açının bulunduğu köşesinden hipotenüsün bulunduğu karenin paralel kenarına indirilen dikmeyle de üçgende Öklid bağıntısı kurulmaktadır. Sayısız ispatı olan teoremin en basit kanıtlanma biçimi ise, bazı kaynaklarda filozof ve matematikçi Proklus’a ait olduğu belirtilen, Pisagor’un “yeniden düzenleme” yöntemidir.

Açıklama ve Etiketler
bgmmatematik, birgaripmatematikci, pisagor kimdir, pisagor teoremi, pisagor bağıntısı, pisagor ne demek, pisagor nedir, 8.sınıf pisagor, lgs pisagor, 8.sınıf lgs matematik, matematik konu anlatımı, Ortaokul Matematik, 8.sınıf, Hipotenüs nedir, Pisagor bağıntısı, pisagor çözümlü örnekler, pisagor video ders, pisagor video konu anlatım, 8 sınıf matematik pisagor bağıntısı video, pisagor bağıntısı izle, pisagor soru çözümü, pisagor anlatım, pisagor bağıntısı soru çözümü,

Bir Cevap Yazın

Scroll to Top