9 Sınıf Lise matematik yazılı konu anlatımı Tam sayılarda bölünebilme kurallarıyla ilgili problemler çözer ve özellikleri açıklar.
VİDEO KONU ANLATIMINA GİT >>>
Konu: EBOB ve EKOK Bulma Ve problem çözme
Kazanım: Tam sayılarda EBOB ve EKOK ile ilgili uygulamalar yapar
EN BÜYÜK ORTAK BÖLEN Ebob Obeb Nedir Nasıl Bulunur
Bir sayı, iki farklı doğal sayının böleni ise, buna doğal sayıların ortak böleni denir.
İki ya da daha fazla sayma sayısının ortak bölenleri arasında en büyük olanına, bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve e.b.o.b. biçiminde gösterilir.
E.b.o.b. bulunurken verilen sayıları aynı anda bölen asal sayıların çarpımı bu sayıların e.b.o.b. unu verir.
İki veya daha fazla doğal sayının e.b.o.b. u bu sayıların ortak asal çarpanlarının her birine, ayrı ayrı bölünür.
x ve y en az biri sıfırdan farklı doğal sayılar olmak üzere “Hem x’i, hemde y’yi ortak bölen pozitif tam sayıların en büyüğü” en büyük ortak bölendir.
EBOB (x, y) veya (x, y)EBOB şeklinde gösterilir.
Örneğin; 12 ve 18’i ortak bölen değerler 1, 2, 3, 6 değerleridir. Bunların en büyüğü 6 dır. o halde EBOB(12,18)= 6 dır.
Dikkat: EBOB’unun bulunması istenilen sayılar büyüdükçe tek tek yazarak bakmak zordur. Bu durumda sayıları asal çarpanlara ayırarak EBOB bulunur. BÖLEN ve ÇARPAN kavramlarının aynı olduğunu unutmayalım.
G. EN KÜÇÜK ORTAK KAT Ekok Okek Nedir Nasıl Bulunur
x ve y sayma sayılarının pozitif ortak katları olan sayıların en küçüğü (en küçük ortak kat) EKOK (x, y) olur.
Örneğin; 3 ve 4 sayılarını incelersek
3’ün katları; 3, 6, 9, 12 15, 18, 21, 24, …
4’ün katları; 4, 8,12, 16, 20, 24, … olur. 3 ve 4’ün
Ortak katları; 12, 24, … olur.
Ortak katların en küçüğü ise 12 dir.
Yani EKOK (3, 4) = 12
İki ya da daha fazla sayma sayısının ortak katları kümesinin en küçük elemanına, bu sayıların en küçük ortak katı denir ve (e.k.o.k.) biçiminde gösterilir.
İki sayma sayısının çarpımı, bu sayıların e.b.o.b. u ile e.k.o.k. unun çarpımına eşittir. Fakat ikiden fazla pozitif tam sayının çarpımı, bu sayıların e.b.o.b. u ile e.k.o.k. unun çarpımına eşit olmayabilir.
A x B = (A; B)e.b.o.b. x (A; B)e.k.o.k.
şeklindedir.
A ile B aralarında asal ise,
(A; B)e.b.o.b. = 1
(A; B)e.k.o.k. = A x B dir.
A ve B sayma sayıları ve A < B olmak üzere;
(A; B)e.b.o.b. £ A < B £ (A; B)e.k.o.k.
şeklindedir.
————————————-
9.sınıf, 9sınıf , 9 sınıf, bölme, bölünebilme,tüm, bölenlerinin, negatif, pozitif bölen sayısı, formülü, formülleri, yazılı Konu, anlatımı, hakkında ,bilgi, açıklama, örnek, nedir, nasıl, niçin, ne, ne zaman, yapılır, bilinir, bil, öğren,Bölme bölünebilme konu anlatımı pdf, Bölme bölünebilme konu anlatımı ve çözümlü sorular, Bölme bölünebilme konu anlatımı yazılı, 9.sınıf matematik Bölme bölünebilme konu anlatımı, Bölme bölünebilme konu anlatımı 10-sınıf, Bölme bölünebilme konu anlatımı lise 1, Bölme bölünebilme konu anlatımı 12. sınıf, Bölme bölünebilme konu anlatımı ekol hoca, Bölme bölünebilme konu anlatımı yazılı ile ilgili aramalar, Bölme bölünebilme ders notları, Bölme bölünebilme yazılı anlatım, Bölme bölünebilme yıllık ödev, matematik Bölme bölünebilme konusu, ekol hoca Bölme bölünebilme konu anlatımı, ekol hoca matematik Bölme bölünebilme, fonksiyon yazılı soruları, 10. sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı yazılı, 9. sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı yazılı, 10. sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı pdf,9.sınıf matematik Bölme bölünebilme konu anlatımı , 9 sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı video, 9. sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı şenol hoca, 9. sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı 2015, 9 sınıf Bölme bölünebilme konu anlatımı video ekol hoca, Bölme bölünebilme konu anlatımı lise 1, 9.sınıf matematik Bölme bölünebilme konu anlatımı