Lgs adrese dayalı sistem nasıl olacak Tercihler ne zaman ve nasıl yapılacak MEB LGS Yönergesi yeni sistem lgs soruları lgs kaç tercih adrese dayalı lise kayıt sistemi lgs son dakika haberleri lgs sistemi lgs kılavuz lgs yerleştirme takvimi 2018 Lise kayıtları nasıl yapılır? adrese dayalı tercih LGS sistemi detayları MEB LGS Yönergesi
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liseye Geçiş Sınavı sonuçlarının ardından yerleştirme kılavuzunu da saat 23.10’da açıkladı. Kılavuza göre adrese dayalı tercihlerin geçerli olması için iki okul türünü listeye alma şartı kaldırıldı. Ama başka bir zorunluluk getirildi. Gazete Habertürk’ten Bürde Özçakır’ın haberine göre sınavla öğrenci alacak liseleri tercih edebilmek için adrese dayalı yani yerel yerleştirme tercihi yapmak zorunlu oldu. Hem sınavlı hem sınavsız hem de pansiyonlu okullar için tercihler 2-13 Temmuz arasında e-okul üzerinden ya da ortaokullarda yapılacak. Özel okullar kayıtlarını 27 Haziran-13 Temmuz arasında yapacak. Yani bu durumda devlet ile özel okul takvimi aynı anda son bulacak. Özel okula kayıtlılar için tercih ekranı açılmayacak. Bir merkezi yerleştirmenin ardından boş kontenjanlar için de 4 kez nakil uygulaması yapılacak. Bu süre içinde özel okullar da kayıt alabilecek.
İşte kılavuza göre LGS yerleştirme sisteminin ayrıntıları:
SINAVLI OKUL TERCİH EDEBİLMEK İÇİN:
Merkezî Sınav Puanı’na yani LGS puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda. Yerel yerleştirme ekranından tercih yapmayana sınavla öğrenci alan okul ekranı da, pansiyonlu okul ekranı da açılmayacak.
SINAVA GİRENLER 15 OKUL TERCİH EDECEK:
LGS’ye giren öğrenciler sınavla, yerel ve pansiyonlu olmak üzere 3 grupta tercih yapacak. Her gruptan 5’er tane olmak üzere toplam 15 okul tercih edebilecek. LGS’ye girmeyenler ise yerel yerleştirmeyle öğrenci alan ve pansiyonlu okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapacak. Bu durumda da 10 okul tercih edebilecek. Bu öğrencilere sınavla öğrenci alan okulların ekranı açılmayacak.
ÖNCE YEREL YERLEŞTİRME EKRANI:
3 ekrandan önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul Kayıt Alanı’ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek. Bu işlemi tamamlayana ancak sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak. Buradan da en fazla 5 okul, ardından açılacak pansiyonlu okul ekranından da 5 okul seçilecek. Böylece öğrenci 15 okul seçmiş olacak.
OKULLARA 3 RENK VERİLİYOR:
Yerel yerleştirmede tercih edilecek okullar 3 renkte ifade edilecek. Yeşil renk, ‘Kayıt Alanı’nda yani ikamet adresinin bulunduğu alantaki okulları ifade edecek. Mavi renk, ‘Komşu Kayıt Alanı’ndaki, yani ikamet adresine komşu okulları belirtecek. Kırmızı renk, ‘Diğer’ ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanı’nda ve Komşu Kayıt Alanı’nda olmayan, il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları ifade edecek.
4 KEZ NAKİL UYGULAMASI:
Merkezi yerleştirmeden sonra 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek. Bu durumda sınava girenler, nakil döneminde 9, girmeyenler 6 okul tercih edebilecek.
FARKLI TÜR ZORUNLULUĞU YOK AMA:
İlk yerleştirmede, yerel yerleştirmeyle yerleşenlerin nakil döneminde Kayıt Alanı’ndan okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu olmayacak. Ama tercihlerine yerleşemeyenler, ilk 2 okulu Kayıt Alanı’ndan olmak üzere 3 okul tercih edecek. Aynı okul türünden en fazla 2 okul tercih edebilecekler. Yani biri farklı bir okul türü olacak.
SINAVLA ALAN OKULLARA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?
Puan üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacak. Puan eşitliğinde sırasıyla Ortaokul Başarı Puanı’na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşının küçük oluşuna, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yılsonu başarı puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak. Merkezi sınav puanıyla yerleşenin yerel ve pansiyonlu tercihleri dikkate alınmayacak.
YEREL YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?
Öğrenciler; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara ikamet adresleri, ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları, devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecek. İkamet adresine göre bulunduğu ‘Kayıt Alanı’ndan okul tercih etmeleri durumunda, aynı okulu tercih edenler ‘Komşu Kayıt Alanı’ndaki öğrencilerden; ‘Komşu Kayıt Alanı’ndaki öğrenciler de ‘Diğer’ kayıt alanlarındaki öğrencilerden avantajlı olacak. Aynı ‘Kayıt Alanı’nda bir ortaokulda okuyan öğrencilerden, bulunduğu ‘Kayıt Alanı’nda bir ortaokulda dönem olarak fazla okuyan öğrenci az okuyanlara göre daha avantajlı olacak.
TERCİHİNE YERLEŞEMEYENE AÇIK LİSE
Tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için ise adres açık lise olacak.
Kaynak: www.pervinkaplan.com